Renters räntekalkylator

Använd vår räntekalkylator för att beräkna hur mycket pengar du kan tjäna passivt över tiden genom att sätta in pengar på högräntekonto eller andra sparalternativ som erbjuds av banker i Sverige.

kr.
%
kr.
Räntetillgodohavande
Visat datumformat
ÅrBalans
20251 170 kr
20261 348,50 kr
20271 535,93 kr
Investerat belopp1 000 kr
Månadsvisa insättningar360 kr
Slutsumma1 535,93 kr

Vad är ränta på ränta?

Ränta på ränta innebär att du tjänar ränta på tidigare intjänad ränta, förutom insättningsbeloppet. Detta gör att din avkastning växer mer för varje år, även om räntan förblir densamma.

Effekten av ränta på ränta blir särskilt tydlig över längre perioder. Ju längre dina pengar får växa, desto mer bidrar ränta på ränta till den totala avkastningen. Detta gäller dock inte bara för sparande, utan även för skulder. Om du har skulder och betalar ränta kan ränta på ränta arbeta emot dig, och skulden kan öka snabbare än du förväntar dig.

I praktiken innebär detta att börja spara tidigt eller betala av skulder så tidigt som möjligt ger dig en betydande fördel på lång sikt. Ränta på ränta är ett kraftfullt verktyg som kan arbeta antingen för eller emot dig beroende på hur det används.

Vad är en räntekalkylator?

En räntekalkylator tar hänsyn till aktuella räntenivåer och din ursprungliga insättning och låter dig se hur mycket dina pengar växer över tiden när du inte använder dem.

Detta verktyg är ett utmärkt sätt att motivera dig själv att spara mer pengar över tiden. Förutom detta kan du också lägga till en fast månatlig sparsumma på kalkylatorn. Då kan du se effekten av hur små belopp som kan växa på bara några få år och dessutom dra nytta av ränta på ränta.

Men kom ihåg att detta endast är en uppskattad summa som kan förändras över tid. Räntenivån kan både öka och minska under sparperioden, vilket kan ha antingen en positiv eller negativ effekt jämfört med den uppskattade summan du får från en kalkylator.

Men detta ger dig en utmärkt möjlighet att jämföra erbjudanden från olika banker samtidigt för sparande, så att du kan hitta sparalternativ som passar bäst för din budget och tidshorisont.

Förklaring av hur man använder kalkylatorn

En räntekalkylator har ganska enkla funktioner som är lätta att förstå för de flesta. Vi ska gå igenom dem steg för steg så att du snabbt kan beräkna hur mycket sparande du har under en given period som du väljer själv.

 • Startbelopp: Här ska du skriva in det belopp som du startar sparandet med.

 • Ränta: Ange den nuvarande räntan på sparkontot som du vill använda.

 • Månadsvisa tillskott: Skriv in det sparbelopp som du vill sätta in varje månad.

 • Sparperiod: Antalet år som du vill spara pengarna.

Kalkylatorn ger dig också en översikt över alla detaljer som du behöver för att se dina pengar växa:

 • Räntetillgodohavande

 • Tabell

 • Linjediagram

 • Stapeldiagram

 • Investerat belopp

 • Månadsvisa insättningar

 • Slutsumma

Tabellen visar hur mycket som du har sparat under det antal år du väljer, och diagrammen visar hur mycket dina pengar växer över tiden med hjälp av ränta på ränta.

Vad är effekten av ränta på ränta?

Eftersom räntan inte bara beräknas på det ursprungliga beloppet utan också på tidigare intjänad ränta, då accelererar tillväxten över tid. Även små årliga räntesatser kan leda till betydande summor när de har tid att ackumuleras under flera år eller årtionden. För att illustrera detta har vi skapat en tabell nedan där du kan se hur mycket 100 000 kronor kan växa över 10 år med en genomsnittlig ränta på 5 %.

År | Belopp | Renteavkastning

1 | 100 000 | 5000

2 | 105 000 | 5250

3 | 110 250 | 5512.5

4 | 115 762.5 | 5788.12

5 | 121 550.62 | 6077.53

6 | 127 628.15 | 6381.4

7 | 134 009.56 | 6700,47

8 | 140 710 | 7035.5

9 | 147 745.54 | 7387.27

10 | 155 132,8 | 7756,54

Totalt 162 889.46

Utan att sätta in en enda krona extra kan du tjäna 62 889 kronor under 10 år om räntan förblir på 5 %. Effekten blir ännu bättre om du har möjlighet att lägga till en liten månatlig summa på 2000 kronor. Då slutar du med 476 560 kronor under en period av 10 år.

Tips för dig som vill få ut det mesta av ränta på ränta

Det är enkelt att idag att skapa ett sparavtal hos de flesta banker. Men hur ser du till att du håller dig till avtalet? Här har vi samlat flera tips för dig som vill få ut det mesta av dina sparade pengar, och samtidigt hålla ut så länge som möjligt med sparandet.

Arrangera automatiska överföringar

För att säkerställa att du håller dig till din sparplan kan det vara klokt att ställa in automatiska överföringar i din internetbank varje månad som går direkt till sparkontot. Då kommer du att känna dig mer förpliktad att spara pengar istället för att konsumera dem. De flesta sparkonton tillåter att du ställer in automatiska överföringar varje månad. Men om du inte hittar det i din internetbank kan kundtjänst säkert hjälpa dig med detta.

Skapa en månatlig budget

Få en översikt över din månatliga konsumtion för att undvika att du inte använder alla pengar som du har planerat för sparande. Skapa en budget för alla dina utgifter för mat, fritid och andra kostnader per månad för att hitta utrymme för pengar att spara. Om du har en god ekonomi är detta kanske inte så viktigt. Men det är ganska vanligt att människor avstår från sparavtal om de inte hittar utrymme i vardagen för detta.

Prioritera att betala av skulder

Om du har mycket skulder är det också viktigt att prioritera detta framför sparande. Du kan naturligtvis göra båda, men skulder har vanligtvis högre ränta än vad du kommer att få på ett sparkonto. Därför kan det sluta med att du förlorar pengar när du inte prioriterar att betala av dem. Om du har mycket dyra konsumtionslån kan du försöka refinansiera dem. Prova vår lånekalkylator för att beräkna hur mycket du kan spara.

Sätt in sparade belopp regelbundet

Vi får alla lite extra pengar under året. Antingen är det skatteåterbäring, semesterersättning, halv skatt i december eller liknande. Försök att spara några av dessa pengar om du inte har möjlighet till en fast sparplan varje månad. Under ett år kan du säkert hitta möjligheter att spara cirka 20 000 kronor extra och tjäna bra på ränta på ränta av dessa pengar.

Utvärdera nya sparalternativ över tiden

Det finns många olika sparalternativ i Norge, inte bara högräntekonton. När dina pengar växer, eller om räntemarknaden går ner, då kan du överväga aktiefonder, aktiekonton, räntefonder eller många andra sparformer som erbjuds av bankerna i Sverige. När du får mer sparande är det viktigt att allokera dina medel så att du blir mindre sårbar vid räntesänkningar.

Sätt ett rimligt sparmål

Vad sparar du pengar till; Är det en ny bil, pension eller kanske utlandsstudier för barnen? Tänk över vad du sparar pengar till och skapa en förnuftig sparplan till när du ska bli klar.

Om du ska placera pengarna på ett högräntekonto kan du planera sparandet från 5 till 10 år för att köpa det du önskar. Sätt upp ett konkret mål om hur mycket pengar du vill spara under året, och följ regelbundet upp hur nära du är ditt mål. Detta kommer förmodligen att ge dig mer motivation än att spara utan mål och syfte, och du kan istället se fram emot hur du ska använda dessa pengar.

Är det klokt att låna pengar istället för att spara?

Att få möjligheten att låna pengar kan vara en stor fördel för stora inköp som bostad eller annan egendom. Dessutom kan det i vissa fall löna sig att köpa in nödvändiga varor om de är på rea och du kan återbetala pengarna snabbt.

Men normalt sett är det mer lönsamt att istället spara tillräckligt med pengar för att köpa det du behöver, eftersom räntan på lån vanligtvis är betydligt högre än vad du kan förvänta dig i avkastning på olika sparprodukter från svenska banker.

Slutsats

En spararkalkylator som beräknar ränta på ränta kan vara ett utmärkt verktyg för dig som vill komma igång med sparande. Det blir mer motiverande att se hur mycket dina pengar kan växa över tid än att kolla bankutskrifter en gång om året. Men sätt tydliga sparmål och se till att du håller dig till dem genom att lägga till det i din månatliga budget. Då kommer du snabbt att se fördelarna med att spara pengar till det du behöver istället för att låna mer hela tiden för konsumtion.

Se tillgängliga lån